San Isidro

Elk jaar op 15 mei vindt in Nerja het feest van San Isidro plaats. Voor de Nerjeños is dit de belangrijkste feestdag. Het lijkt of iedereen in één grote optocht Nerja verlaat en neerstrijkt bij de heuvels rondom de ingang van de grotten van Nerja. Tot in de kleine uurtjes wordt hier, gedronken, gegeten, muziek gemaakt, gedanst, kortom feest gevierd.

Het festival is ter ere van Isidro, een landarbeider, die volgens de legende goddelijke hulp ontivng om zijn werk uit te voeren. Als gevolg daarvan is hij uitgegroeid tot de patroonheilige van landarbeiders en andere arbeiders in veel Spaans sprekende landen .

De dag begint met een dienst in de kerk El Salvador op het Balcon de Europa. Dan begint de echte pret, met een parade van het Balcon naar de grotten in de buurt van Maro...

Lees meer...

vervolg

... De processie doet er ongeveer drie uur over om zijn bestemming te bereiken en bestaat uit tientallen karren, rijtuigen, paarden, ossen, tractoren en andere vormen van vervoer. Iedereen dost zich mooi uit. De vrouwen in kleurrijke flamengo jurken en de heren als caballeros. Men spant zich elk jaar in om de mooiste versierde kar te hebben. En als de stoet gaat rijden, dan vloeit de wijn en begint de muziek en de zang, wat velen verleidt om de weg dansend af te leggen. Het is de moeite waard om op 15 mei in Nerja te zijn.


Tekst inklappen...
 

Algemene informatie over Nerja

Nerja ademt nog steeds de sfeer van het echte Spanje. Je kunt er heerlijk slenteren door de smalle straatjes met zijn witgekalkte huizen. Wat Nerja als vakantiebestemming ook zo aantrekkelijk maakt is de unieke geografisch ligging. Het is hier dat de bergen (Sierra Almijara en Sierra Tejeda) en de Middellandse Zee elkaar ontmoeten. Men kan dus zowel van de stranden als van de bergen genieten.

Dankzij de bescherming van de bergen en de ligging aan de zee kent Nerja een heel mild klimaat met gemiddeld meer dan 320 zonnedagen per jaar en een gemiddelde temperatuur van 28 graden in de zomer en 20 graden in de winter. Dit alles maakt van Nerja een ideale plek voor zowel een zomerse strandvakantie als om te overwinteren.

De hoogste toppen vlak bij Nerja zijn de Navachica (1.832m) en de Cielo (1.508m). Nerja heeft ongeveer 20.000 inwoners, waarvan 1/3 van buitenlandse komaf is. Het ligt ruim 50 kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Málaga en is de meest oostelijke gemeente van de provincie Málaga en grenst aan de provincie Granada.

Nerja ligt gemiddeld zo’n 40 meter boven de zeespiegel en de kustlijn kenmerkt zich door kliffen. Vanaf de promenade in het centrum van Nerja, het zogenaamde “balkon van Europa“ heb je dan ook een prachtig uitzicht over de kustlijn en de daarachter gelegen bergen.

In totaal is er 16 kilometer strand, verdeeld over een groot aantal kleine beschutte stranden, welke door kliffen en rotsen van elkaar gescheiden worden. Aan beide zijden van Nerja bevinden zich ook nog grote stranden, waarvan Playa Burriana het bekendste is en bekroond is met een blauwe vlag voor schoon en veilig zwemwater.

Het natuurpark van Maro-Cerro Gordo langs de kust is zowel op het land als in zee uniek qua flora en fauna. Er zijn hier invloeden van de Middellandse Zee en van de Atlantische Oceaan, hetgeen het gebied een belangrijk centrum heeft gemaakt voor scuba duikers.

Wat Nerja ook uniek maak is de vlakbij gelegen Sierra Nevada. Het is mogelijk om het ene moment nog in de zon op het strand te liggen en twee uur later met de latten om een afdaling te maken op de mooiste sneeuw van Spanje.

Even buiten Nerja ligt de op twee na grootste toeristenattractie van Spanje, de prachtige druipsteen grotten, de “Cuevas de Nerja“, die in 1959 door een aantal schoolkinderen uit Nerja bij toeval zijn ontdekt.