Axarquía

Axarquía is de streek in het zuidoosten van de provincie Málaga, ten oosten van de stad Málaga in Spanje. Grenzend aan de provincie Granada in het oosten en noorden, de streken Antequera en Málaga in het westen en de Middellandse Zee, de Costa del Sol in het zuiden. Geografisch gezien ligt het tussen de Montes de Málaga en de uitlopers van de Sierra Nevada in.

Axarquía bestaat uit 31 gemeentes waarvan sommige een communistische burgemeester hebben. De belangrijkste stad en hoofdplaats is Vélez-Málaga. In het midden van Axarquía ligt het stuwmeer van Viñuela.

Het gebied is wat minder toeristisch dan ten westen van Málaga, maar er is een duidelijke opbloei de laatste jaren. Met badplaatsen als Torre del Mar, Torrox en Nerja, heeft het badgasten veel te bieden. Typerend voor de streek zijn de veelal in de bergen gelegen witte dorpjes, die allemaal hun eigen feest hebben. Het dorpje Frigiliana is meerdere malen tot mooiste dorpje van Spanje uitgeroepen, terwijl Nerja met zijn Balcon de Europa en Cuevas de Nerja faam verwierf. Bezienswaardig zijn verder de dorpjes Comares (hoogstgelegen), El Borge (één van de oudste), Alfarnate, Salares, Riogordo, Canillas de Aceituno en Cómpeta.

Bron: wikipedia

Sierras de Almijara en Tejeda

De bergen van Tejeda en Almijara zijn in 1999 aangewezen als natuurpark. Dit grote en ruige bergachtige gebied van 40.663 ha strekt zich uit over de provinciegrens van Granada en Málaga. Zijn westelijke deel ligt in de provincie Malaga en staat bekend als de Axarquía en is beroemd om zijn mooie witte dorpen, die dateren uit de Moorse tijd. Het is ook een prachtig wandelgebied en de talrijke steile berghellingen maken het ideaal voor klimmers. De hoogste top is La Maroma, op 2080 meter.

Geologisch heeft het gebied een aantal onderscheidende kenmerken . Het is rijk aan kwartsiet en gneis , die dateren van meer dan 300 miljoen jaar geleden . De Sierra Almijara is een van Spanjes meest belangrijke gebieden van dolomiet marmer, die het landschap zijn karakteristieke grijze en witte tinten geeft. De voornaamste rots in de Sierra Tejeda is kalksteen. Hierdoor zijn er in het landschap steile ravijnen en druipsteen grotten.

Doordat het gebied moeilijk toegankelijk is, is de natuur tamelijk onaangetast en heeft het een rijke flora en fauna, met name roofvogels en berggeiten zijn hier te vinden. De ontoegankelijkheid betekende ook dat het in het verleden het gebied geliefd was bij smokkelaars en ook de, anti- Franco guerrillastrijders koesterde het gebied tijdens en na de Burgeroorlog. Het verzet tegen Franco heeft hier nog tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw voortgeduurd.

Wandelen is een belangrijke attractie in de regio. Het natuurpark Sierra Almijara en Tejeda bieden een breed scala aan wandelingen . De zomer in het gebied is zeer heet. Wilt u een actieve wandelvakantie hebben, dan is de zomer niet de beste tijd van het jaar. De rest van het jaar is het klimaat aangenaam (meestal 10 tot 15 graden hoger dan Nederland).
Spanjaarden zijn in het algemeen geen grote wandelaars. Ook al hebben ze zo'n prachtig wandelgebied in de achtertuin, het kan zo gebeuren dat je een hele dag in een fantastische omgeving wandeld, zonder dat je één andere wandelaar tegenkomt.