Axarquía

Axarquía is de streek in het zuidoosten van de provincie Málaga, ten oosten van de stad Málaga in Spanje. Grenzend aan de provincie Granada in het oosten en noorden, de streken Antequera en Málaga in het westen en de Middellandse Zee, de Costa del Sol in het zuiden. Geografisch gezien ligt het tussen de Montes de Málaga en de uitlopers van de Sierra Nevada in.

Axarquía bestaat uit 31 gemeentes waarvan sommige een communistische burgemeester hebben. De belangrijkste stad en hoofdplaats is Vélez-Málaga. In het midden van Axarquía ligt het stuwmeer van Viñuela.

Het gebied is wat minder toeristisch dan ten westen van Málaga, maar er is een duidelijke opbloei de laatste jaren. Met badplaatsen als Torre del Mar, Torrox en Nerja, heeft het badgasten veel te bieden. Typerend voor de streek zijn de veelal in de bergen gelegen witte dorpjes, die allemaal hun eigen feest hebben. Het dorpje Frigiliana is meerdere malen tot mooiste dorpje van Spanje uitgeroepen, terwijl Nerja met zijn Balcon de Europa en Cuevas de Nerja faam verwierf. Bezienswaardig zijn verder de dorpjes Comares (hoogstgelegen), El Borge (één van de oudste), Alfarnate, Salares, Riogordo, Canillas de Aceituno en Cómpeta.

Bron: wikipedia

Frigiliana

Frigiliana ligt ongeveer 6 km van Nerja tegen de bergen aan. In 2007 telde Frigiliana 2834 inwoners.

Frigiliana is een idyllisch en typisch Andalusisch dorpje. Eind jaren negentig is het dorpje enkele malen tot het mooiste dorpje van Spanje uitgeroepen. Elke zomer wordt er een bloemenfeest georganiseerd.  Echt een aanrader voor een bezoekje. Het is één van de best bewaard gebleven Moorse plaatsjes van heel Andalusië en het stamt uit 1767. Het ligt op een heuvel (veel klimwerk dus) en het kleine oude centrum met z’n schilderachtige, beklinkerde straatjes is prachtig gerenoveerd. Ondanks dat het dorpje best veel toeristen trekt, lijkt de tijd hier te hebben stilgestaan. Op het dorpspleintje verzamelen zich iedere avond alle oude mannen en de zwart geklede vrouwen gaan dagelijks samen naar de kerk. 

Op het dorpsplein kun je lekker eten, maar voor de echt leuke restaurantjes moet je nog hoger in het dorp zijn en deze bieden meteen een mooi uitzicht over het dorp, met Nerja en de kust op de achtergrond. Overigens zijn er in Frigiliana ook een aantal leuke meubel- en accessoirewinkels met o.a. keramiek en houtsnijwerk en je kunt er ook wijn en sherry proeven. Frigiliana heeft ook z'n eigen waterval (hier kun je zwemmen), de rivier 'Rio Chillar' komt later uit in Nerja. Tegenwoordig kun je ook een tour maken met een toeristentreintje en de chauffeur vertelt vanalles over de geschiedenis van het dorp en het naastgelegen natuurgebied 'Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama' waar je heerlijk kun wandelen.

Het dorp maakt dan ook deel uit van de 'Zon en Wijn route' (Ruta del Sol y Vino). Parkeren kan onder aan het dorp of in de parkeergarage onder het nieuwe marktterrein. Frigiliana heeft ook een nieuwbouwdeel (bij de splitsing onder aan het dorp naar rechts) maar dit is wel in exact dezelfde stijl gebouwd. Het oude deel ligt iets verder de berg op. Als je geen genoeg kunt krijgen van het mooie uitzicht, kun je ook boven aan het dorp de kronkelweg naar Torrox Pueblo nemen. De weg naar het achtergelegen wijndorp Competa is enigszins 'avontuurlijk'. Mocht je hier naartoe willen, kun je het best via Torrox Pueblo rijden. 


Overigens worden er in Frigiliana ook jaarlijkse stierenrennen gehouden op de ochtend voorafgaand aan de feria.