Aardbeving 1884

Op 25 december 1884 werd Nerja getroffen door een verwoestende aardbeving. Koning Alfonso XII bezocht het getroffen gebied om de Nerjeños een hart onder de riem te steken. De uitstekende rots aan de kust, waar ooit een fort had gestaan, noemde hij officieel “Balcon van Europa”. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht op zee en aan je linkerhand op het dorp Maro en de Sierra de Almijara.

Geschiedenis van Nerja

Van de prehistorie tot de Moren

Volgens de jongste archeologische ontdekkingen in de grotten van Nerja dateren de eerste bewoners uit het stenen en bronzen tijdperk en leefden dus al meer dan 42.000 jaar geleden op deze plek. De eerste echt belangrijke cultuur in dit gebied werd gevormd door de Feniciërs in de periode 800 – 1000 voor Chr. Zij stichtten de dorpen Sexifirmio (Frigiliana), Sexi(Almuñecar), Gadir (Cádiz) y Malaka (Málaga) en begonnen een handelsroute die “Bástulo-Fenicia“ genoemd werd. Ongeveer 750 v Chr. kwamen en veroverde de Grieken dit gebied. Deze werden afgelost door de Cartagenen, die rond 550 v Chr. heer en meester werden in dit gebied. Deze overheersing duurde tot ongeveer 200 v. Chr. toen de Romeinen kwamen. Pas vanaf deze periode is er wat bekend over dit gebied. De Romeinen stichtten een dorp bij Maro, genaamd Detunda. Na de Romeinen hebben de Westgoten tot 711 na Chr. geheerst. Vanaf 711 tot 1492 hebben de Arabieren hun macht en invloed in Spanje doen gelden. De eerste beschrijving van een nederzetting bij Nerja komt voor in een geschrift van de dichter Ibn Saïd Al-Mugrabi uit de tijd van Abderramán III in de 10e eeuw. De plek wordt Narixa genoemd dat “rijk of overvloed aan water“ betekent. Dit was vanwege de talrijke bronnen en wellen. De bewoners hielden zich bezig met de teelt van zijderupsen en veel zijdegewaden in verscheidene kleuren vonden hun weg vanaf hier naar de Arabische hoofdstad Damascus. De Moren bouwden een fort op de plek die nu bekend staat als Pago del Castillo alto, vlak buiten Nerja, op de weg naar Frigiliana.

Herovering op de Moren

Nadat de vesting Vélez-Málaga in 1487 door de Christenen was heroverd stuurden de Moorse bewoners van Nerja een delegatie naar de gevallen stad. Hier onderwierpen zij zich aan het gezag van de Katholieke Koningen Ferdinand en Isabella waardoor een bloedvergieten kon worden voorkomen. Enkele dagen later nam "Pedro de Córdoba", uit naam van de Katholiek Koningen, Nerja in. Het historisch centrum werd in 1487 gevormd. Veel Moslims verlieten uiteindelijk de streek en om te voorkomen dat Nerja geheel verlaten zou worden, droeg Koningin Isabella op om Nerja te herbevolken met christelijke bewoners uit Baskenland, Galicië en Valencia. Deze nieuwe bewoners gaven Nerja haar huidige naam en halverwege de 17e eeuw telde Nerja 400 inwoners.


Suiker 

Aan het eind van de 16e eeuw werd langs de gehele zuidkust rietsuiker geteeld en werd de eerste rietsuikermolen in gebruik genomen. Tot het begin van de 20e eeuw bleef dit, naast de visserij, een belangrijke industrie. De ruïne van een suikerfabriek tussen Nerja en Maro herinnert nog aan deze tijd.
Behalve suikerriet werden en worden nog steeds exotische vruchten zoals mango, chirimoya, avocado en papaya verbouwd. Nerja is zelfs één van de belangrijkste avocado leveranciers van Europa.


Grotten

Op 12 januari 1959 ontdekten vijf jongens op de plek “la Mina“, vlakbij het dorpje Maro, bij toeval de grotten van Nerja. Deze toeristische trekpleister luidde voor Nerja het begin van belangrijke toeristische ontwikkelingen in.
Deze druipsteengrotten behoren tot de mooiste in Europa. De grotten (Cueva de Nerja) worden de natuurlijke kathedraal van de Costa del Sol genoemd. Er is tot dusver al 800 meter opengesteld; ingedeeld in zalen met trappen en gewelven vol imposante formaties stalactieten en stalagmieten. In juli vindt hier ook altijd het internationale muziekfestival plaats, dat de moeite van het bezoek waard is. Lees verder..