Museum geopend

Sinds 2011 heeft Nerja een hisorisch museum. Het museum is opgericht in samenwerking met de grotten van Nerja. Hier zijn voorwerpen te zien, die de afgelopen 50 jaar zijn gevonden in de grotten.

Grotten van Nerja

50 jaar "Catedral del Paleolítico" oftewel de kathedraal van het Paleolithische tijdperk. 

In de uitlopers van de Sierra de Almijara, aan de rand van de Axarquia, bevinden zich de grotten van Nerja.

  1. Ligging
  2. Ontdekking
  3. Vorming van de grotten
  4. Prehistorie
  5. Toeristisch belang
  6. Festival
  7. Bezichtiging en nieuw Historisch museum
  8. Praktische informatie
  9. Openingstijden
  10. Toegangsprijzen

1. Ligging     

De grotten van Nerja liggen op de uitlopers van het “Sierra Almijara”–gebergte, een paar kilometer van het centrum van Nerja, in de provincie Málaga. De prachtige druipsteengrot met zijn wonderlijk gevormde stalagmieten en stalactieten wordt ook wel “De kathedraal van het Paleolithicum” genoemd. Vanwege de prachtige akoestiek wordt hier jaarlijks in juli een groot dans- en muziekfestival georganiseerd. Toegang tot de grotten is aangegeven op de snelweg (35 minuten van de hoofdstad van Málaga). Ook met het openbaar vervoer (bus) zijn de grotten goed bereikbaar. Vanaf het busstation van Málaga gaat er een bus naar de grotten (Cueva de Nerja), die onderweg meerdere haltes aandoet (Torre del Mar, Torrox en Nerja).

2. Ontdekking

In de avond van 11 januari 1959 besloten vijf jonge jongens uit Maro en Nerja (Navas Francisco Montesinos, Miguel Zorrilla, Manuel Muñoz, Jose Luis Barbero en Jose Miguel Torres Cárdenas) om vleermuizen te gaan jagen bij een mijnschacht  van de mijn “El Cementerio”, waar ’s avonds grote zwermen van deze dieren te zien waren.

Eenmaal in de schacht merkte een van hen dat vanuit de schacht een zachte luchtstroom van vochtige lucht kwam. Met een zaklamp probeerde hij te kijken waar de luchtstroom vandaan kwam. Hij kroop door een smalle spleet maar de doorgang werd geblokkeerd door twee stalactieten.  

De jongens besloten om de volgende dag terug te keren met wat gereedschap, waarmee ze erin slaagden om de stalactieten weg te breken en een van hun kroop door een trechter naar een verhoging, waar vanaf hij op de grond kon springen. Hier waarschuwde hij de anderen. Vervolgens kropen zij door een smalle gang en kwamen bij een grote galerij, waarin de lichten van hun zaklantaarns niet ver genoeg reikten.   

Vanaf waar ze stonden konden ze vaststellen, dat zij niet de eerste waren die de grot betraden, want, stomverbaasd, zagen zij een aantal skeletten liggen samen met enkele keramische schalen. Aardig geschrokken besloten ze om terug te keren en familie, vrienden en leraren te vertellen over hun ontdekking. 

Niet voordat er een tweede bezoek zou zijn geweest door een arts en een fotograaf, die foto’s maakte, welke op 22 april 1959 werden gepubliceerd in de lokale krant van Málaga  "Sur", werd deze grot bekend als de “grot van de wonderen” (cueva de las Maravillas) en later met haar huidige naam "Cueva de Nerja”. De jongens waren in 1959 in de huidige Sala de la Cascada o del Ballet terecht gekomen. Niemand besefte toen dat de jongens een van de grootste grotten van Europa en een van de mooiste voorbeelden uit het Paleolithische tijdperk hadden gevonden. Een ontdekking die de geschiedenis van het dorp Nerja voorgoed heeft veranderd.

3. Vorming van de grotten

Vorming van deze grotten is het resultaat van kastverschijnselen: oplossing van kalkgesteente door koolzuurhoudend regenwater. Als het koolzuurgas geleidelijk uit het water ontsnapt, komt meteen de opgeloste kalk vrij onder de vorm van druipstenen (stalactieten en stalagmieten).

De grot van Nerja ontstond in het Betisch Massief en wel in het gedeelte dat Betica sensu stricto of Penebetica genoemd wordt. Het is een Mesozoïsche kalksteenlaag tussen 150 en 130 miljoen jaar geleden ontstaan. In dezelfde tijd dat de Alpen ontstonden door de krachten tussen de tektonische platen is het Betisch Massief omhoog gekomen met inbegrip van het Sierra Almijada en Tejada–gebergte. De grotten van Nerja bevinden zich in het begin van het ouderdomsstadium van een grot. Ze worden door geleidelijke uitdroging gekenmerkt.

4. Prehistorie

Archeologen, geologen en vertegenwoordigers van andere specialismen kwamen al snel om hun professionele licht over deze wonderbaarlijke grotten te laten schijnen. Uit hun onderzoeken bleek dat de grot al vanaf de prehistorie gebruikt werd voor bewoning, als schuilplaats en begraafplaats. Zo zijn er rotstekeningen van vissen en paarden aangetroffen maar ook werktuigen en skeletten.

5. Toeristisch belang

Een jaar na ontdekking op 14 april 1960 zijn de grotten al opengesteld voor publiek en ze zijn, naast onder andere het Alhambra in Granada en het Prado Museum in Madrid, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Spanje. De ontdekking ervan luidde voor Nerja het begin van belangrijke toeristische ontwikkelingen in.

6. Festival

Sinds 1960 vindt jaarlijks in de maand juli een groot dans- en muziekfestival plaats in de Sala de la Cascada. De bijnaam Sala de Ballet dankt de zaal aan de vele balletuitvoeringen die hier hebben plaatsgevonden. Daarnaast is de akoestiek in deze ruimte fantastisch. Grote namen als Yehudi Menuhin, José Carrera en Montserrat Caballé hebben hier hun opwachting al eens gemaakt

7. Bezichtiging en nieuw Historisch museum 

Het openbare deel heeft een oppervlakte van 140.000 m² en een lengte van 700 meter. Via trappen daal je af naar beneden en je hebt ongeveer 45 minuten nodig om de grot goed te kunnen bezichtigen. De te lopen route wijst zich vanzelf. 

Eerst kom je in de Sala de Bélen (kerststal), met enige fantasie herken je de Drie Koningen in een aantal stalagmieten. Vervolgens kom je in de Sala de la Cascada (waterval). Daarna loop je via de Sala de los Fantasmas (spoken) naar de Sala del Cataclismo (zaal der rampen). Door de vele aardbevingen in het verleden zijn hier stalactieten naar beneden gestort. Het is de belangrijkste zaal vanwege een spectaculaire zuil van 60 meter hoog met een omtrek van 18 meter. De route loopt om de zuil en voert je vervolgens via de "Sala de los Fantasmas" weer naar het begin van de route en richting uitgang.

De grotten van Nerja zijn zo groot dat men tot op de dag van vandaag nog slechts 15% kent en de gangenstelsels zijn ruim 5 kilometer lang. In een van de grotten kan men een stalactiet vinden van maar liefst 32 meter hoog, een van de grootste van Europa. Het geheel van grotten is in Spanje lang geleden uitgeroepen tot beschermd gebied (Bien de Interés Cultural) in de categorie archeologie. 

Om het jubileumjaar te vieren zal er een poging gedaan worden om nieuwe gangenstelsels te openen en nieuwe ontdekkingen te doen. Daarnaast zullen in de stad Nerja gedurende het hele jaar conferenties, seminaars en een speciaal dans- en muziek festival in de grotten plaatsvinden. Deze concerten vieren ook een jubileum aangezien ze al sinds 1984 gehouden worden in de grotten van Nerja. Op 12 januari heeft men een speciale dag georganiseerd waarbij de ontdekkers, waarvan er nog vier in even zijn, geëerd zijn en een gedenkteken bij de ingang van het park en de grotten met daarop hun namen geplaatst is. Daarnaast hebben zij de gouden eremedaille van de stad gekregen. 

Sinds 2011 is het Historisch museum geopend worden voor het publiek. Het ligt aan het nieuwe plein Plaza España achter het stadhuis.

8. Praktische informatie

Op het terrein  van de grotten net buiten Maro bevindt zich een:

*       Grote parkeerplaats

*       Informatiecentrum

*       Restaurant

*       Winkel

*       Bushalte openbaar vervoer

9.Openingstijden

Dagelijks van: 10.00 – 14.00 uur en van 16.00 – 18.30 uur

In juli en augustus dagelijks van: 10.00 – 19.30 uur

10. Toegangsprijzen 

Volwassenen: € 9,00

Kinderen 6 - 12 jaar: € 5,00

Kinderen tot 6 jaar: gratis

Combinatieticket: grotten + museum (vowassenen): € 11,00