Axarquía

Axarquía is de streek in het zuidoosten van de provincie Málaga, ten oosten van de stad Málaga in Spanje. Grenzend aan de provincie Granada in het oosten en noorden, de streken Antequera en Málaga in het westen en de Middellandse Zee, de Costa del Sol in het zuiden. Geografisch gezien ligt het tussen de Montes de Málaga en de uitlopers van de Sierra Nevada in.

Axarquía bestaat uit 31 gemeentes waarvan sommige een communistische burgemeester hebben. De belangrijkste stad en hoofdplaats is Vélez-Málaga. In het midden van Axarquía ligt het stuwmeer van Viñuela.

Het gebied is wat minder toeristisch dan ten westen van Málaga, maar er is een duidelijke opbloei de laatste jaren. Met badplaatsen als Torre del Mar, Torrox en Nerja, heeft het badgasten veel te bieden. Typerend voor de streek zijn de veelal in de bergen gelegen witte dorpjes, die allemaal hun eigen feest hebben. Het dorpje Frigiliana is meerdere malen tot mooiste dorpje van Spanje uitgeroepen, terwijl Nerja met zijn Balcon de Europa en Cuevas de Nerja faam verwierf. Bezienswaardig zijn verder de dorpjes Comares (hoogstgelegen), El Borge (één van de oudste), Alfarnate, Salares, Riogordo, Canillas de Aceituno en Cómpeta.

Bron: wikipedia

Omgeving van Nerja

Friginliana in de buurt van Nerja    Sierra Almijara in de omgeving van Nerja

Axarquia in de omgeving van Nerja    Andalusië

De directe omgeving van Nerja wordt bepaald door bergen en zee. Men kan zowel actief als passief genieten van wat Nerja te bieden heeft.

Men kan vele watersporten beoefenen: zwemmen, snorkelen, duiken, waterfietsen, kanoën, waterskiën, skiten, zeilen etc.

Op het land: wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden en op een half uur loopafstand bergwandelingen maken en bergbeklimmen.

Nerja ligt in de regio Axarquia. Deze regio herbergt tientallen prachtige witte dorpen, zoals Frigiliana.

Andalusië kent in totaal acht provincies, waarvan de provinciehoofdsteden dezelfde naam hebben. De autonome regio Andalusië is bijna 2,5 keer zo groot als Nederland en heeft ongeveer 8,5 miljoen inwoners.

Afstanden vanaf Nerja tot de provinsiehoofdsteden:
Málaga : 56 km - 45 minuten rijden
Granada : 100 km - 1 uur 15 minuten rijden
Almería : 150 km - 2 uur rijden
Jaén : 190 km - 2 uur rijden
Córdoba : 210 km - 2 uur rijden
Sevilla : 255 km - 2 uur 30 minuten rijden
Cádiz : 295 km - 3 uur rijden
Heuleva : 350 km - 3 uur 30 minuten rijden